FOLLOW US

SEARCH SITE BY TYPING (ESC TO CLOSE)

1092, Budapest, Ferenc krt. 8-10
+36 70 779-6524

Skip to Content

.

Egyéb tudnivalók

Ha korán reggel kimegyünk a partra, és leülünk kicsit „nézelődni”, szemtanúi lehetünk annak, ahogy a halászok visszatérnek zsákmányukkal a szigetre.

Helyenként az óceán sok helyütt hullámos, zavaros és moszatos, éppen ezért a nyaralás előtt érdemes utánanézni, vagy esetleg az utazásszervezővel egyeztetni, milyen időszakban érkezünk a választott szálláshelyre, hogy amennyiben ragaszkodunk a tükörsima, tiszta vízfelülethez, esetleg módosíthassuk a választott partrészt vagy a nyaralás időpontját.

Bár Seychelles-en van tömegközlekedés (csak buszok járnak, egy irányba a jegy 5 rúpia), európai szemmel nézve nagyon fapados és kiszámíthatatlan, ami időigényessé és komplikáltabbá teheti a legszebb helyek felfedezését, ezért ha tehetjük, béreljünk autót. Kezdetben kicsit fura lehet a baloldali közlekedés, de megszokható. Amihez viszont már nehezebb idomulni, azok a keskeny hegyi utak és a járdák teljes hiánya, éppen ezért főként sötétedés után vezessünk rendkívül óvatosan és körültekintően, ha pedig gyalog kelünk útra, használjunk fényvisszaverő kiegészítőket, esetleg láthatósági mellényt.

Victoriában a boltok döntő többsége 17 óra után bezár, a vásárlást tehát érdemes a délelőtti órákra időzíteni, nehogy hoppon maradjunk. Azonban a szigeten minddenhol találhatunk kisebb nagyobb indiai boltokat. Ezekben szinte mindent megkapunk, legyen szó lisztről, vagy kis fűnyíróról. Pár rúpiával drágább, mint a nagy STC boltban ( olyan helyi Tesco féle) Éjszakai élet szinte nincs is.

Bár wifi néhány helyen van, arra fel kell készülnünk, hogy az európai sávszélességnek csak a töredéke elérhető a szigeten, szóval filmet letölteni mindenképpen az utazás előtt kell, ha erre van igény.

A legegyszerűbb módja a netes kapcsolattartásnak, ha a reptéren veszünk a helyi AIRTEL telefon szolgáltatótól egy SIM kártyát, igényünktől függően 2-3-5 gigabájtos internettel. Ezt 5-8 000 Ft-ért már megkapjuk és csak az útlevelünk kell hozzá. Így sem a GPS navigálásban, sem a kedvenc selfink posztolásában, nem állhat utunkba akadály.

A seychelles-i boltokban teljesen más rendszer uralkodik, mint amihez az „EU-szabványok” hazájában hozzászoktunk. A helyiek gondolkodás nélkül teszik a lisztet a vegyszerek mellé a polcokon, és számukra nem okoz fejfájást, ha a tejtermékek nincsenek hűtőben tárolva. A választék nem csak a kisebb boltokban lehet szegényes, és az utánpótlás borzasztóan lassú, aminek általában az az oka, hogy mindent nagyon messziről és nagyon drágán tudnak csak a szigetre szállítani, ami nyilvánvalóan az itt kapható portékák árán is meglátszik.

Bizonyos partszakaszokon és strandokon (pl. Cot D’or) ahol egyébként lehet fürdeni, a homokban ráják bújhatnak meg, és a velük való találkozás kisebb-nagyobb sérüléseket eredményezhet, szóval érdemes megkérdezni a szállásunk recepcióján vagy a helybéliektől, hol érdemes erre figyelni.

Parkolni a szigeten ingyenesen lehet. A „fővárosban” van egy két hely, ahol fizetni kell. Automatát hiába keresünk. A postán (a Big Bennel szemben a sarkon) lehet parkoló kártyát venni. 5-10-15 rúpiás kiszerelésekben. Utóbbi egész napra elég.

Mivel a szigeten nincs vagy alig van éjszakai élet, a helyiek kedvelt szórakozási formája, hogy péntektől vasárnap estig kivonulnak a strandra, vagy csak este az utcákra és a helyi boltban megvásárolt alkohollal színesítve estjüket, zenés összejövetelt tartanak. Ez ízlés kérdése, kinek, szimpatikus kinek nem, egy biztos a budapesti romkocsmák hangulatát idézi, kocsma nélkül.

Apróbb szigetek:

Seychelles Külső szigeteinek egyike ez az aprócska sziget (227 km-re délnyugatra Victoriától), mely alig több mint 100 lakossal rendelkezik, akik főként az idegenforgalomban dolgoznak. A szállodákon kívül azonban szinte semmilyen egyéb szolgáltatást vagy hivatalos ügyet nem lehet itt intézni, ezért az itt lakók is Mahé-ra járnak át ezügyben, ahová egyébként rendszeres járatok indulnak. Érdekessége, hogy legnagyobb részét kókuszfák borítják, illetve a sziget zöld teknősök és tengeri teknősök lelőhelye is. Előny, hogy itt egész évben lehet strandolni és napozni, a homok finom, a legjobb strandja Bombe Bay, amit sétálva vagy biciklivel közelíthetünk meg.

A szigetcsoport harmadik legnagyobb gránitszigete, ami mindössze egy 40 perces hajóútra van a főszigettől. A gyönyörű, hegyvidékekkel tűzdelt táj jelentős része esőerdővel borított, ahol rengeteg ritka és őshonos állatot vehetünk szemügyre. Érdekessége, hogy az óriás teknősök szabadon mozognak Silhouette területén, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt páratlan élményt ígér. A szigeten tehát felejthetetlen sétákat tehetünk, igény esetén túrákat szakértő vezetővel, felfedezhetjük a nemzeti parkot (lásd fentebb: Silhouette Marine National Park) vagy akár vehetjük a víz felé is az irányt: a korallzátony által ölelt tengeri nemzeti park ideális sznorkelezéshez, búvárkodáshoz vagy horgászáshoz.

A legszebb strandja Anse Lascars, ahová gyalogszerrel vagy hajóval tudunk eljutni. A part homokjában szép kagylókra illetve koralltörmelékekre bukkanhatunk. A strandon van étterem, és a közelben egy amolyan mini látnivaló régi sírokkal.

Az előbbitől nem messze található Anse La Passe, ahol nem a strandolásé, mintsem inkább az úszásé a fő szerep, a jó hír, hogy bár keskeny a parti rész, árnyék van bőven.

Ez a kis sziget a Seychelles Belső szigeteinek legkeletibb részén található, Mahétól 55 km-nyire. Fregate partjain található az Anse Victorin nevű strand, amely a The Times hasábjain elnyerte „A Világ Legszebb Strandja” címet. A szigetet borító fák közül kiemelendő a takamaka, a kesudió és az indiai mandulafa. A strandok különböző teknősfajták (zöld teknős, cserepes teknős) fészkelőhelyéül is szolgálnak, valamint a szigeten óriás teknősök járhatnak szabadon. Silhouette ezen kívül híres sznorkelező és búvárkodó hely. Az itt található 16 luxusvilla azonban mindössze 79 vendéget tud egyszerre fogadni, akik ittlétük során élvezhetik a gyógyfürdőt, a jachtklubot, könyvtárba mehetnek, meglátogathatják a katolikus kápolnát és a múzeumot. A szigeten 2 étterem található, a közlekedést pedig kis golfkocsikkal, kerékpárral vagy gyalog lehet megoldani.

Fontos tudni, hogy Fregate saját kikötővel rendelkezik, és bármely hajó, amely itt szeretne kikötni, készíttetnie kell egy „patkány-mentességet” igazoló engedélyt, ugyanis az itteni szárazföld teljesen kártevőmentes, ami elengedhetetlen a törékeny környezeti egyensúly megőrzéséhez.

Segítő kezek

Érdemes még tudni, hogy magyar nagykövetség vagy konzulátus legközelebb Kenyában található.

Ha olyan jellegű problémánk akad, amit mindenképpen a külképviseletnél kellene megoldanunk (pl. elhagytuk az útlevelünket), Seychelles-en helyben két opció közül választhatunk: vagy felkeressük egy másik EU-s ország helyi kirendeltségét, vagy felvesszük a tiszteletbeli konzullal a kapcsolatot (aki természetesen ért és beszél magyarul). Az alábbi táblázatban feltüntetett elérhetőségeket érdemes valamilyen formában magunknál tartani (akár kinyomtatni, akár elmenteni a telefonunkba még indulás előtt).

 

Ország: Seychelle-szigetek Magyarország
Francia nagykövetség Német konzulátus Tiszteletbeli magyar konzul
Lionel Majesté-Larrouy Mrs. Kerstin Henri Anna Butler Payette Kiss László
Cím: La Ciotat i Mont Fleuri, 1st floor
P.O. Box 478
Victoria, Mahé
Seychelles
The Centre for Environment and Education Nature Seychelles
P.O. Box 1310
Victoria
Mahé
Kingsgate Travel Centre, Victoria, Mahe, Seychelles 1145 Budapest, Amerikai út 59.
Telefonszám:  (+248) 4 38 25 00 (+248) 4601 100 (+248) 292 811 06 1 383 0433
E-mail  cad.victoria-amba@diplomatie.gouv.fr victoria@hk-diplo.de 7south@seychelles.net laszlo.kiss@seychelles.hu