FOLLOW US

SEARCH SITE BY TYPING (ESC TO CLOSE)

1092, Budapest, Ferenc krt. 8-10
+36 70 779-6524

Skip to Content

.

La Digue szigete

A 3 legnagyobb sziget közül La Digue éppen a harmadik.

Egy fél órás kompútra található Praslin-től, amolyan igazi kis ékszerdoboz a „világ végén”, paradicsomi környezettel megfűszerezve. A szigeten alig 2000 helyi lakos él, autóknak szinte nyoma sincs, ám kerékpárnak (mellyel az egész sziget bejárható könnyűszerrel) és szekérnek annál inkább, utóbbi legnagyobb meglepetésünkre errefelé bevett közlekedési eszköz! A szigeten mind az állat-, mind pedig a növényvilág különleges fajokat tartogat számunkra, a teljesség igénye nélkül a leginkább említésre méltóak kiemelésével ezek: takamaka fa, indiai mandula, orchidea, vanília, fekete papagáj, zebrapinty, kínai bölömbika és teknősbékák különböző fajtái. Akik szeretnének kicsit elbújni a rohanó világ hatásai elől, megtalálták a helyet, amit kerestek, ugyanis La Digue szigetén megáll az idő. Ahhoz, hogy fel tudjuk venni a sziget ritmusát – mely a lakottsága ellenére Seychelles szigetei közül a legérintetlenebbnek mondható -, érdemes több napra szállást foglalni itt, amikor csak élvezzük a napfény és az óceán simogatását, s erre a nyugalomra áthangolódva testi-lelki feltöltődésben lehet részünk, amit egy 1 napos átruccanás alkalmával nem biztos, hogy megérzünk. Egy Mahé-ra szervezett nyaralás kiváló lezárása lehet néhány nap La Digue-en eltöltött vakáció.

Látnivalók, Programok

Ezen a helyen korábban egy kókuszpálma ültetvény volt, ám mára már egy park üzemel a helyén, ahol bemutatják a kókuszolaj készítésének folyamatát. A parkban lovak és óriásteknősök is vannak, további látványosságnak számítanak az itt lévő hatalmas gránitsziklák. A belépő díja fejenként 100 rúpia (bankkártyás fizetésre nincs lehetőség), belépés 7 órától 17 óráig lehetséges. Nem messze L’Union Estate-től, a sziget nyugati részénél egy óriási, 750 millió éves gránitszikla is fellelhető, amit az itteniek nemzeti emlékműnek tartanak. A sziklaóriáson az idő és az időjárás fura formák képében hagyták ott névjegyüket, ennek a látogatása a parkkal megegyező nyitvatartási időben lehetséges.

Ez a partszakasz talán a kristálytiszta vize, és a szép gránitsziklák nyújtotta összhatás miatt vált a turisták egyik kedvenc célpontjává, az itt szemügyre vehető festői környezet képeslapra való. Egy jelképes összegű belépőért cserébe jókat sétálhatunk ebben a páratlan idillben, sőt, nem messze található néhány hajóroncs is, amikkel roppant jó képeket lehet készíteni, mintha egy hollywood-i film forgatásának helyszínén jártunk volna. A délelőtti órákban érdemes érkezni, így akár miénk lehet az egész part egy kis ideig, amíg meg nem érkezik két keréken a többi itt üdülő.

Ez a természetvédelmi terület egy kisebb erdőt foglal magában, ami rengeteg madárnak ad otthont, közülük a legnagyobb hírnévnek a paradicsom-légyvadász örvend. A belépőért itt nem kell fizetnünk, viszont amennyiben vezetővel szeretnénk bebarangolni a tájat, azért már igen, és ne lepődjünk meg, ha előre elkérik a meghatározott összeget, ez itt így szokás. Reggel 8 és délután 4 között léphetünk be a területre, akár sétálva vagy biciklizve.

La Digue legmagasabb pontja ez, a maga 333 méterével. A kilátás páratlan és felejthetetlen, már csak ezért is érdemes útba ejteni.

La Digue strandjai

Ha több időt töltünk a szigeten, mindenképpen érdemes mind az északi, mind pedig a déli part strandjait egyenként felfedezni és kipróbálni. Ezeken a strandokon ajánlott az úszócipő használata, lehetőleg ne felejtsük el még otthon becsomagolni a bőröndbe!

A sziget délnyugati partjainál található a világ legtöbbet fotózott strandja, utóbbi állítást az is igazolni látszik, hogy a helyszínen rendszeresen forgatnak mesés reklámfilmeket. Ugyanakkor nem kell tartanunk a strand felkapottságától, mert bár látogatója sok van, a helyszín nagysága lehetővé teszi, hogy lepakoljunk egy félreeső kis részen anélkül, hogy a zsúfoltság miatt egymás hegyén-hátán lennénk. A strand előtti zátonynak köszönhetően a víz meglehetősen nyugodt és viszonylag sekély, azon túl viszont erős áramlatokkal kell számolni! A belépésért fizetni kell, ez fejenként 100 rúpia.

Az Anse Source d’Argent „meghosszabbítása” a következő strand, amely bár látványban kissé alul marad a korábbihoz képest, a víz itt is sekély és kellemes, strandolásra tökéletesen alkalmas a folyó másik oldalán található.

Mindkét strand – amiket egy kis ösvény választ el – La Digue délkeleti részén található, az Anse Pierrot-val szemközt. Egyikük sem alkalmas (sőt mi több, kifejezetten veszélyes) fürdésre a folyamatos, erős szél miatt és a hullámoknak köszönhetően. Ám ha szörfözni támad kedvünk, keresve sem találunk jobb helyet a közelben. Piknikezni vagy napozni szintén remek választás, és talán még kevesebben is lesznek mint a fent már említett partokon.

Akik nem rajonganak az egész napos nyugodt pancsolásért, vagy átmenetileg csak megunták azt egy kicsit, vegyék az irányt északnak, ahol az Anse Patates partrészen remek úszó- és sznorkelező helyre bukkanhatnak. A víz nyugodt, a parton pedig szép hófehér homok van, egyszóval minden ideális a lebegéshez!

A víz kristálytiszta és sekély, a hullámok kicsik, úgy tűnik egy újabb sznorkel-paradicsomra bukkantunk! Családosok számára is remek választás lehet ez a strand, mivel a zátonynak hála a szülők nyugodtan hátradőlhetnek, a gyerekek a vízben is biztonságban vannak. Kevésbé híres rész, így tömegre sem kell számítani, ami jó hír azoknak, akiknek a nagy nyüzsgés helyett esetleg jobban esne kicsit „elvonulni”. A közeli faluban találunk üzleteket.

Ezen strand legfőbb erényei a védett óceáni víz és a Praslinra nyíló utánozhatatlan kilátás, ami naplementekor egyenesen lélegzetelállító. Pici hátrány azonban, hogy a vízben egész évben kissé moszatos. Szintén családbarát strand parkolóval és árnyékkal, ám az előbbihez képest már jóval látogatottabb, köszönhetően talán a strandon található kis snack-boltnak és butiknak, illetve annak, hogy a helyszínen lehetőség kínálkozik evezni is. Az utóbbi időben pedig építési munkálatok kezdődtek, aminek következtében hamarosan még jobb lesz a partszakasz elérhetősége, így hosszú távon a forgalom növekedésére kell számítani.

Egyesek szerint a Reunion La Digue legjobb strandja. Családbarát, sekély víz, sok árnyék, sosem zsúfolt, könnyen megközelíthető, bár parkoló kifejezetten nincs, az autók otthagyhatók bizonyos szálláshelyek kijelölt részein, nagyon biztonságos kicsik és nagyok számára egyaránt, ráadásul a közelben vannak a sziget legnépszerűbb szálláshelyei. Sznorkelezéshez és szörfözéshez felszerelés bérelhető, a naplementében kihagyhatatlan itt sétálni egyet, üzletek és éttermek vannak a közelben.

Ezen a részen úszni kifejezetten veszélyes, gyerekeseknek nem ideális úti cél, ráadásul a keskeny partszakasz el is tűnik a dagály során, napozásra alkalmas, nem forgalmas szakasz. AA strand vonzóereje mégis egyedülálló, hiszen a közelében található egy művészeti galéria és egy ínyenc snack bár. A kilátás a környező szigetekre nagyon szép, valamint további látványosság a part mentén végigfutó hosszú fal is. A strand mögött egy narancs ültetvény található, amely a mai napig virágzik bizonyos időközönként.

La Digue keleti részén található ez a gyönyörű, arany homokos strand, sekély, természetes medencével, ami magabiztos tudással úszásra is alkalmas. Egy egész délelőtt eltölthető itt akár pihenéssel, akár egyéb sporttevékenységek űzésével (pl. evezéssel), de kirándulóhelynek is ideális. Kb. 30 percre található Grand Anse-tól, sok emberre egyáltalán nem kell itt számítani. Bár szolgáltató létesítmények nem nagyon vannak a közelben, ennek ellenére érdemes eljönni megnézni a strandot a szép táj és a hűs víz miatt.

Anse Bonnett Carré egy elszigetelt, üres strand a sziget déli partján. A vízben lévő lapos korallfelületek látványa elkápráztatja a sznorkelezőket, ugyanakkor a sík tengerfenék nem nyújt védelmet a hullámokkal szemben. Az egyedülálló „vad” hangulat, amellyel ez a strand rendelkezik, talán annak is köszönhető, hogy az idevezető út felér egy kisebb túrázással, és veszélyes is: az út gránitsziklás, amelyek felszíne nedves (ami kedvező a csúszó-mászó élőlények számára), s ennek következtében csúszós lehet, nem mindegy tehát, hová lép az ember, érdemes megfontolni egy idegenvezető felfogadását. A strandra vezető út egyébként az Union Estateen-en keresztül lehetséges, a belépés díja fejenként 100 rúpia.

Fontos tudnivalók

A hotelek kínálatába tartozó, a szállásunkhoz ajánlott vacsora-csomagokat gondoljuk át igénybe vesszük-e, mivel azok nagyon drágák, innivaló nélkül közel 15-20 ezer forintnak megfelelő rúpiát is elkérnek érte fejenként. Sajnos az éttermek itt sem olcsók, egy főétel ára 5-10 000 Ft körül mozog. Ennek azonban nem a szállodák kapzsisága az oka, hanem az, hogy szinte mindent, ami a tányérra kerül, messziről és sokáig szállítják, aminek eredményeként borsos lesz az áruk.

Kerékpárral élmény és egyszerű megoldás egyben felfedezni La Digue-t. A legtöbb hotelben van lehetőség biciklit bérelni, amit általában 10 euró körüli árért megkaphatunk egész napra!