FOLLOW US

SEARCH SITE BY TYPING (ESC TO CLOSE)

1092, Budapest, Ferenc krt. 8-10
+36 70 779-6524

Skip to Content

.

Mahé szigete

Az ország három legjelentősebb szigete közül Mahé áll az első helyen

Területileg a maga 154 négyzetkilométerével a legnagyobb a szigetek közül és ezen sziget északkeleti részén foglal helyet a Seychelle Köztársaság fővárosa, Victoria (24 ezer lakossal), amelytől a reptér csupán 11 kilométer távolságra van. A lakosság majdnem 90%-ának otthona is Mahén található, s tekintve, hogy a középső részek magasabbak és csapadékosabbak, a helybeliek élete többnyire a tengerparton zajlik, a turisták által legkedveltebb strandok pedig a sziget északnyugati és déli részein lelhetőek fel.

Látnivalók Mahé szigetén

A híres londoni óratorony kistestvére, melyet a helyiek „Lorloz”-ként ismernek, Victoria központjában található. Az itteniek úgy tartják, nem látta a seychelles-i fővárost, aki nem járt a Kis Big Ben-nél.

A Kis Big Ben-től délre kapott helyet a sziget történetét bemutató épület. Csak a történelem elkötelezett híveinek ajánljuk a látogatást, Mahé múltja ugyanis alig 200 éves, így nagy történelmi bravúrokra nem számíthatunk, ami a világháborúkon edzett európai turistáknak esetleg kevésbé izgalmasan hathat.

Szintén Victoriában található ez az egzotikus piac. Ha egy igazán színes, nyüzsgő élményre vágysz, Neked is itt a helyed! Ha finnyás vagy, európai élményhez ragaszkodsz és a spár zöldség, gyümölcs kínálata, színvonala az elvásásod, nem itt a helyed. A piac kínálatából szinte bármit be tudunk szerezni, amire itt szükségünk lehet, és még szuveníreket is vásárolhatunk! Érdemes kalandozni egy kicsit az „ismeretlen” halak, zöldségek, gyümölcsök és egzotikus fűszerek között. A banán nagyon finom, de mivel itt többfélét is árulnak (külön sütéshez, főzéshez is!), ha megenni szeretnénk, szóljunk előre az eladónak. Az itt kapható vanília még ajándéknak is kiváló! A butikokban rengeteg csecsebecsét árulnak és sok „kínai gyártmánnyal” is összetalálkozhatunk, de amit többnyire a helyiek készítenek, azok a kókuszból készült dolgok, a kézműves ékszerek és a selyemfestmények. A piac minden nap üzemel 7:00-tól 17:30-ig, szombaton (6:00-14:00) azonban „piac nap” van, így akik akkorra időzítenék az idelátogatást, készüljenek fel a tömegre.

Szintén a szigetállam fővárosában található a Kot Ma-Ya, amely egyedülálló élményt kínál mind a természet szerelmeseinek, mind a virágok rajongóinak. A káprázatos, színes trópusi virágok – köztük több mint 200 féle trópusi virág és orchidea fajta – forgataga mellett találhatunk még itt gyömbért, gyümölcsfákat (pl. banán, papaya), csillaggyümölcsöt, édesburgonyát, curry-t és citromfüvet, valamint gyógynövényeket is. A csodálatos, magával ragadó szín- és formavilágú növényeken túl további látnivalóként érdemes felfedezni a kertben élő óriás teknősöket, zöld gekkókat, tengerimalacokat, nyulakat, békákat, a seychellesszigeteki nektármadarat és egyéb madárféléket. Az egzotikus kert látogatása 8 és 17 óra között lehetséges, felnőtteknek a belépőjegy 150 rúpiába kerül, gyerekeknek pedig 75 rúpiába.

Szintén a természet szerelmeseinek kedvez a Victoria városközpontjától alig pár percre található Botanikus kert. Az itt élő növények közül a legnevezetesebb a coco de mer, vagyis a helybeli kókuszpálma. Azoknak, akik nem csak az egzotikus látványban szeretnének gyönyörködni, érdemes vezetővel útnak indulniuk, mivel az egyes növények nem minden esetben vannak a nevüket, fajtájukat jelölő tájékoztató táblával ellátva. A kert otthont ad pár óriás teknősnek is. Eső után néhány ösvény kicsit csúszósabbá válhat, ezeken érdemes ilyenkor elővigyázatosan közlekedni, valamint bármikor is látogatunk a Botanikus kertbe, szúnyogriasztóval mindenképpen fújjuk be előtte magunkat. A helyszínen működik egy kis kávézó és két mellékhelyiség, előbbi nyitvatartása azonban sokszor bizonytalan, így innivalót érdemes magunkkal hozni. A kert látogatása 8 és 17 óra között lehetséges, a belépő ára 100 rúpia, viszont a parkolás ingyenes.

Ha valaki az előbbi két „természetjárás” után még mindig nem tud betelni Seychelles hangulatával, a következő célállomás mindenképpen ez az eldugott kis ékszerdoboz, a Le Jardin du Roi fűszerkert kell legyen a fővárostól kb. fél órára! Bár területileg csak a töredéke az előbbi két kertnek, ám annál több érdekesség található itt meg, a vaníliától és a borstól kezdve a fahéjon és a szegfűszegen át, minden ami csak szem-szájnak ingere! Fantasztikus élmény látni felcseperedés közben azokat a fűszereket, melyek a tányérjainkon is megtalálhatóak egy-egy étkezés alkalmával. Étterem van a helyszínen (a konyha délután háromig üzemel), akinek van módja kipróbálni, a házilag készített fahéj sorbet-et semmiképpen se hagyja ki! Természetesen az ott termelt fűszerekből van lehetőség vásárolni, de aki spórolni szeretne, inkább a piacon szerezze be ezeket. A belépő 110 rúpiába kerül, a kert hétköznaponként 10-17:30 között látogatható.

Az ízek és aromák forgatagában érdemes még útba ejtenünk a szigeten működő aprócska manufaktúrát, ahol nyomon követhetjük a tea útját a termesztéstől egészen a feldolgozásig, ami azért szolgál érdekességként, mert a legtöbb munkafolyamatot kézzel végzik, kicsit olyan mint egy időutazás. A helyszínen csodálatos panoráma nyílik az öbölre, amiért már önmagában megéri ide eljönni. A belépő díja 25 rúpia ha éppen nyitva van a hely (kártyával sajnos nem lehet fizetni), látogatni reggel 7-től délután 16-ig lehet. Az itt kapható vanília tea kiváló ajándék az otthon maradt családtagoknak, barátoknak, és olcsóbb is mint a piacon.

Seychelles-en egyetlen hindu templom található. A szentély 1992-ben épült, nevét a biztonság és jólét hindu istenéről, Vinayagar-ról kapta. A páratlan látványt nyújtó szentély a nap első felében 6 és 12 óra között látogatható, míg a délutáni órákban a belépés 17 és 21 óra között engedélyezett.

A sziget egyetlen plázája. Színvonalas, sok féle (Seychelli mértékkel nézve-kb 20 ) üzlet található itt. Mélygarázsban parkolhatsz, ahol az első óra ingyenes és utána is kb 200 ft-ot kérnek el a következő 4 óráért. Vásárolhatsz isteni fagyit, sport és elegáns ruhákat, sport kiegészítőket, illatos szappanokat. Van smoothie bár, és számos étterem. Ékszerboltokból kettő is akad. Az egyik egy fenséges ékszergyűjteménynek is otthont ad: a drágakövek, gyémántok és gyöngyök forgatagában ugyanakkor páratlan szépségű kézműves termékeket is találunk héjakból és magvakból. A JOUEL márkanévre hallgató ékszerekből a helyszínen is lehet vásárolni. Illetve a CREOLOR helyi ékszerköltemények is megvásárolhatóak itt. hétköznap 9 és 17 óra között, szombati napon pedig 9-től13 óráig (árak kb. 5 és 25 eurótól kezdődnek) aki pedig esetleg elmulasztotta ezt a helyszínen, a repülőtéren még bepótolhatja.

Fehér homokból és türkiz színű vízből az Anse Intendance nevű partszakaszon sincs hiány. A látvány gyönyörű, amiért azonban „vadregényes” tájon kell átautóznunk, és érdemes azzal számolni, hogy zátony híjján az óceán meglehetősen hullámos ezen a részen. Bár úszni nem tilos, az áramlatokkal bánjunk óvatosan, helyenként ugyanis erősebbek lehetnek, mint amire számítunk. A sűrű növényzet kellemes árnyékot kínál, és a közelben még étterem és parkoló is van, utóbbi azonban gyorsan betelik. A part látogatottsága ritkán túlzsúfolt, kisgyermekeseknek nem ez a rész a legideálisabb.

Aki szívesen felderítené a 18. századi seychelles-iek sírhelyeinek maradványait, vagy családi mauzóleumainak jelenkori látképét, látogasson el a Bel Air Cemetery-be. A síremlékek romjaira az őserdőben bukkanhatunk, de szerencsére nem csak kocsival közelíthetjük meg, a közelben van buszmegálló is. Külön ezért ideutazni nem érdemes, viszont ha a környéken járunk, érdemes tenni errefelé egy kis kitérőt.

Victóriától 16 km-re található egy bemutató falu, ahol közelebbi képet kaphatunk a hagyományos kreol kultúráról, mesterségekről. Megismerhetjük a kreol építészetet, gasztronómiát, kézművességet, láthatunk egy ültetvényházat, egy 20. századi munkásosztálybeli otthont, egy „kókusz házat” különböző kókuszból készült termékekkel és kézműves műhelyeket, ahol természetesen vásárolni is van lehetőség. A falu 8 és 16 óra között van nyitva.

Az Indiai-óceán térségének egyetlen parfümmanufaktúrája található Seychelles-en, North East Point-tól nem messze. Különlegessége, hogy helyi alapanyagokat (olajok, esszenciák) használnak fel az illatkreációikhoz, melyeket akár meg is lehet vásárolni. A nyitva tartás hétfőtől szombatig reggel 9 órától indul, hétköznapokon 17 óráig, szombaton pedig csak 14 óráig tart.

Ha a seychelles-i prospektusok álomszép képeit keressük élőben a szigeten, a Four Seasons Hotel partszakaszán lévő strandot kell megkeresnünk. A strand a szálloda főbejárata felől érhető el, és ha szerencsénk van, az odavezető 15 perces sétát is „megúszhatjuk”, ugyanis a személyzet készségesen felveszi az arra tartókat kis elektromos autóval, ha arra járnak. A homok vakítóan hófehér és bársonyosan puha, egyesek szerint a legszebb, legromantikusabb hely a fürdőzésre, sznorkelezésre pedig egyenesen kiváló. A parton található étterem jó, de van még napozóágy és játszótér is, valamint a strand végén egy gyönyörű kert ahol még teknősök is vannak. S bár zavaró tömegre nem kell számítani, az utóbbi években egyre több turista látogat ide.

A túrázás szerelmeseinek igazán testhez álló úti cél ez a Mahé 1/5-ét beterítő nemzeti park. A több, szabadon választható és megfelelően kijelölt túraútvonal közül mindenki megtalálhatja a maga számára ideálisat, attól függően, hogy a mangrove- és esőerdők szívében szeretne barangolni, vagy az óceán partján. A parkba nincs belépő díj, csupán a tájékoztató füzet kerül 15 rúpiába.

Ez a legkedveltebb „ösvény”, amelynek 800 méteres hosszán több mint 200 méter szintkülönbséget teszünk meg. A túra során különleges fűszereket fedezhetünk fel növekvő formában, illetve a keleti partrészre és a repülőtérre vetülő mesébe illő panorámában is gyönyörködhetünk. Ez az útvonal a Sans Souci Foresty station felől érhető el legkönnyebben.

Aki nagyobb kihívást keres, annak ez az útvonal az ideális a maga 2 kilométeres hosszával és 310 méternyi szintkülönbségével, ami már próbára teheti az állóképességünket, de megéri, hiszen itt is gyönyörködhetünk a festői környezetben, csodálatos kilátással Beau Vallon Bay-re, Silhouett-re, a fővárosra és North Islandre.

Itt kedvünkre válogathatunk, ugyanis ez a túraútvonal 6 különböző szakaszt foglal magában, melyeket külön-külön is 3-4 óra végig járni, tehát akár egy egész napos programnak is ideális lehet, csak tartalékoljunk némi energiát hazafelé is.

Azoknak, akik inkább az óceánban szeretnének gyönyörködni, de mindezt nem csak a hófehér homok meleg ölelésében, vagy strandolás közben szeretnék megtenni, remek választás lehet ez az útvonal! A hossza nagyjából 2,5 kilométer, amit a sziklás parton kell megtennünk, de megijedni nem kell, 2 óra alatt megtehető ez a táv.

Mahé legmagasabb pontja is ebben a nemzeti parkban található, ami a Morne Seychellios névre hallgat. Aki nem szeretne hazamenni anélkül, hogy megcsodálná a sziget látképét a „csúcsról”, annak ezen az útvonalon kell tennie egy közel másfél órás túrát, 1 kilométer hosszan felfelé.

A keleti part és a Sainte Anne Island felé a legszebb kilátás erről a túraútvonalról nyílik, a hossza nagyjából 2 óra. Különlegessége még, hogy az út végén található egy kancsó alakú húsevő növény fajta (a Nepenthes Pervillei), amely kizárólag Seychelles-en található meg.

Port Launay legfőbb vonzóerejét az itt megcsodálható cetcápa rajok adják. Ezen kívül az öböl mindkét oldalán találhatóak zátonyok, ahol varázslatos élmény a sznorkelezés, csodaszép halakat figyelhetünk meg testközelből. Szerencsére a család azon tagjai sem fognak unatkozni, akik nem elég merészek alámerülni az óceánban, ugyanis a gyönyörű, homokos tengerpart kikapcsolódásra hívja a napozni vagy olvasni vágyókat is, akik akár a Takamaka fák árnyékában is pihenhetnek. A parkba 200 rúpiába kerül a belépőjegy, amit Port Launay Panger Base-en lehet megvásárolni váltani 9 órától 17 óráig, de jó hír, hogy maga a tengeri nemzeti park minden nap nyitva van..

Ez a kis gránit sziget (és a körülötte lévő korallzátony) mérete ellenére nagy jelentőséggel bír: azon túl, hogy számos élőlénynek – úgymint gyíkok, teknősök, madarak, halak – biztosít otthont, egyben szigorú természetvédelmi terület. Cousin Island mindössze 2 kilométerre Nyugatra található Praslin-től, ahol minden évben közel 300 ezer madár fészkel, éppen ezért az idelátogatás szigorú szabályokhoz kötött, az ellenőrzés pedig kiterjed a látogatók által az állatokra és a környezetre gyakorolt hatások vizsgálatára is. A szigetre kizárólag egy fél napos kirándulás keretében lehet bejutni, a hajók 200 méternél közelebb nem mehetnek a szárazföldhöz, itt legkésőbb 9:30-ra le kell horgonyozzanak, és 12-kor meg kell kezdeni a visszahajózást. A „madárlesre” érdemes szúnyogriasztóval felfegyverkezni a vérszívók ellen, és nem árt, ha fontosabb értékeink számára (pl. fényképezőgép, okostelefon) vízhatlan tokot is csomagolunk a hajóútra. A túra díja 500 rúpia per fő.

Ez az aprócska sziget a természet szentélye. Különlegessége, hogy mind a növény-, mind az állatfajok közül olyan példányok találhatóak meg itt, amelyek természetes állapotban máshol nem találhatóak meg. A sziget a második olyan hely a világon, ahol a kókuszpálma természetes módon növekszik. Programlehetőségből sincs hiány: kijelölt túraútvonalakon lehet felfedezni a természetet (az idelátogatók többnyire Baie Laraie-nál érnek partot, ahonnan követve az utat eljuttunk Anse Jose-hoz), madárlesen figyelhetjük meg a különleges helyi és tengeri madárfajtákat, lehet grillezni, sznorkelezni (erre a legalkalmasabb hely St. Pierre) vagy akár búvárkodni (amit Coral Garden-nél és Pointe Rouge-nál érdemes megtenni). A sziget látnivalói közül a legizgalmasabb mégis a Baie Laraie-al határos mangrove mocsár, ahol a 7 ismert seychelles-i mangrove fajból 6 megtalálható, és az ingovány fölé épített cölöp ösvénynek hála dagály idején is látogatható. A Curieuse továbbá több száz óriásteknősnek ad otthont (a teknősbölcsőben 5 éves korukig táplálják őket, ezután pedig visszaengedik a természetbe), a partokon ezen kívül minden évben rendszeresen visszatérő tengeri teknősök rakják le a tojásaikat, így a fészkelő időszakban rengeteg kisteknős látható a Baie Laraie egykori pályaudvarának romjain kívül. Curieuse nagyjából egy 20 perces hajóútra fekszik Praslin északkeleti partjától, a belépő a szigetre 200 rúpia.

Mahétól északnyugatra található a Seychelles harmadik legnagyobb szigete, amely a főszigetről egy kicsivel több mint fél órás kompúttal közelíthető meg. Silhouette látképe magas (500 méteres vagy magasabb!) csúcsokkal és erdőkkel tarkított. Különlegessége, hogy több mint 90%-a teljesen érintetlen, ezért aki igazán háborítatlan, paradicsomi környezetre vágyik, mindenképpen látogasson el ide. A terület rendkívüli biológiai sokféleséggel rendelkezik, növény- és állatvilága fajgazdag, utóbbiba tartozik egy egy igen ritka békacsalád, amely csak itt található meg. A sziget 2010 óta rendelkezik „nemzeti park” státusszal, ez azonban egyelőre csak papíron létezik (ezért is hívják „papír parknak”), a tényleges védelméhez hathatósabb beavatkozásra lenne szükség, hogy a éghajlat változásai és a betelepülő, gyorsan szaporodó tájidegen fajok ne borítsák fel a sziget biológiai sokféleségét. A belépő díja 200 rúpia.

Talán a kisgyermekkel utazók számára legideálisabb hely Seychelles-en a Ste Anne Marine Nemzeti Park, de felnőttek számára is garantált az élmény, hiszen ki utasítana vissza egy teknősökkel és delfinekkel tarkított kirándulást? Sznorkelezéshez ideális a környék, de azok se maradjanak otthon, akik nem szeretnének megmártózni, hiszen a gyönyörű, egzotikus halakat akár üvegfenekű csónakból is meg lehet csodálni! Búvárkodásra szintén van lehetőség, jó hír, hogy már 2 méteres mélységben is káprázatos tenger alatti világ tárul a szemünk elé. A park részét képezi Cerf Island is, ez a helyiek kedvenc strandoló és piknikező helye, aminek talán az is az oka, hogy közelebb van Mahéhoz (csak 4 km) mint Ste Anne, utóbbi ugyanis 20 perc hajóval. A nemzeti parkba a belépő itt is 200 rúpiába kerül fejenként.

A búvárkodás és sznorkelezés szerelmeseinek kihagyhatatlan hely Round Island. Ugyan a sziget roppant picike (mindössze 0,2 km2), a növényvilága sűrű és sokféle, amelyre még nem nyomta rá bélyegét az emberi beavatkozás, strandjai pedig már-már elhagyatottak, a magányt kedvelőknek ideális.

North Island a mezítlábas luxus fellegvára. Ez a sziget is kicsinek számít a maga 2 km2-ével, és mindössze 35 km távolságra van Mahétól. Nincs is rajta más, csak egy 5 csillagos szálloda 11 villával, a fennmaradó területen a természet teljesen érintetlen. Valóságos földi paradicsom azoknak, akik úgy érzik, az egész éves hajtás után szeretnének elbújni a világ elől egy festői környezetben, ugyanakkor a luxusszállodák kényelmét sem szeretnék nélkülözni.

Fregaté épphogy nagyobb egy picivel mint North Island, ám Mahétól már messzebb van mint az előbbi, köztük a távolság 55 km. Páratlan szépségű strandja, az Anse Victorin felejthetetlen élményt nyújt az úszni és búvárkodni vágyóknak. Turisztikai szempontból azonban nem bír kiemelkedő jelentőséggel a megelőző látnivalók sorában – ennek értelmében tehát a zsúfoltság is elkerüli -, többnyire azok vannak itt, akik kifejezetten ide foglaltak szállást, illetve a katamarános túrák valamelyik napjának tervezett megállója lehet a sziget.

Újabb apró sziget, Mahétól ismét jóval messzebb található, de a horgászni vágyókat és a vízi sportok szerelmeseit ez a 95 km-es táv sem rettenti el attól, hogy eljussanak erre az alig másfél km2-es szigetre. Sznorkelezésni, búvárkodásni, szörfözésni kiváló úti cél.

A „Madarak Szigete” nem csak a nevében emlékeztet a szárnyasokra, itt a valóságban is rengeteg madár található meg, évente milliós számban raknak tojást a szigeten. Aki járt már madárházban, nagyjából reális képe lehet ennek az élménynek mind az előnyeiről, mind pedig a hátrányairól: felbecsülhetetlen élmény ennyi élőlényt testközelből megcsodálni, ugyanakkor akit zavar az állandó zaj, inkább csak rövid látogatást tervezzen a csicsergők szigetén, és a báli cipőnket se ide vegyük fel, ugyanis a talaj érthető módon nemkívánatos foltok veszélyét rejti magában, mivel a magasból a gravitáció miatt minden „aláhull”. Természetesen nem csak szárnyasok élnek errefelé, a környező vizekben szép számban megtalálhatóak tengeri állatfajok is. Bird Island Mahétól 100 km-re található.

Mahé strandjai

Egy 2012-ben megjelent tanulmány (Nature című tudományos folyóirat) a lakott területek partjaival kapcsolatban lévő óceánok közül a Seychelle-szigetekit ítélte az egyik legegészségesebbnek

Nyár elejétől kora őszig azonban a strandolni vágyóknak számolniuk kell azzal, hogy a déli monszun okán Mahé bizonyos részein a tenger állandó hullámzása, a víz zavarossága miatt vízbe menni egyáltalán nem lehet, amit piros zászlóval is jelezni szoktak. Éppen ezért utazás előtt érdemes tájékozódni róla, hogy az általunk kiválasztott időszakban mely részeken lesz lehetőség strandolásra, sznorkelezésre, hogy lehetőleg ne olyan részre foglaljunk szállást, ahol ezekben az élményekben nem lehet részünk.

Kétségtelenül ez Mahé legkedveltebb strandja, és nem csak a turisták, hanem a helyiek körében is! A sziget északnyugati részén található, a partján gyönyörű fehér a homok, rengeteg vízi sportra kínálkozik alkalom, és egyéb sporttal kapcsolatos programokban sincs hiány, amelyekre kedv és lehetőség szerint lehet befizetni, valamint a környéken viszonylag sok étterem is van. Kisgyermekesek számára ideális a partszakasz, mivel a vízben nem kell tartanunk sziklás, korallos részektől és áramlatoktól sem, valamint szeles időben is meglehetősen nyugodtnak mondható a vízfelület. Továbbá nagy előnye még, hogy az apály nem befolyásolja a strandolási viszonyokat, és szinte bármikor lehet fürödni, ami a többi strandról már nem mondható el. Az egyetlen partszakasz ahol motoros sportokat lehet igénybe venni.

Szintén Mahé északnyugati részén található a következő strand, melynek sekély, fokozatosan mélyülő, nyugodt vize, valamint a parton található sok árnyékos része miatt szintén ideális célpont lehet családosok és párok számára. Hínárosodásra júniustól szeptemberig lehet számítani, ám az év többi időszakában remekül lehet itt sznorkelezni, a gyönyörű korallok és színes halrajok forgatagában. A Seychelle-szigetek egyik legbővebb vízisport-választékát kínálják itt (lehet pl.: kajakozni, kenuzni, szörfözni és vitorlázni…stb.), éppen ezért érdemes ezt kihasználni az aktívabb pihenést kedvelőknek, de a romantikusabb programokra vágyók hajókázhatnak egyet a naplementében.  Port Launay legnagyobb vonzereje mégis az, hogy könnyen megközelíthető autóval, taxival, de akár tömegközlekedve is, éppen ezért sok látogatója van, főként hétvégenként zsúfolt lehet.

Tudni kell azonban, hogy a strand a tengeri nemzeti park része, ezért akármennyire is tetszenek a színes, formás kagylók és korallok, nem szabad őket elhozni!

Ez a strand autóval nem megközelíthető (az ide vezető út ugyanis le van zárva), éppen ezért többnyire búvárkodók és vitorlázók jutnak el ide, de természetesen hajóval is megközelíthető még. Ha nem szeretjük a nagy nyüzsgést és a túlzsúfoltságot, érdemes áthajókáznunk erre az „eldugott” részre.

A Port Launay és a Baie Ternay strandok között bújik meg ez a kis öböl, amely bár kevésbé látványos az előbbiekhez képest, egy megállót azért mindenképpen megér, ha szeretnénk felfedezni Mahé strandjait. Ez a gránit sziklákkal elárasztott strand elhagyatottabb az előző kettőnél, úszásra, pancsolásra és sznorkelezésre viszont éppolyan kiváló.

Még mindig északnyugaton, Glacis-tól nem messze bújik meg ez a partszakasz, amelyet kizárólag gyalog tudunk megközelíteni a közeli főútról, ahol egy parkoló is van. A víz úszásra és sznorkelezésre kiváló (a hotelhez közelebb eső sziklák mentén teknősökkel is találkozhatunk!), vsizont gyorsan mélyül, kisgyerekeseknek nem ideális, hiába a sok árnyékos rész. A képeslapra illő naplemente viszont kihagyhatatlan Sunset Beach-en, ha tehetjük, romantikázzunk itt az egyik este.

Sokan ezt gondolják az Indiai-óceán legszebb strandjának a maga 1 km hossznyi hófehér homokjával. A partot nem védi zátony, így hullámosabb a többinél, amit a szörfözni vágyók előszeretettel ki is használnak, de napozni is egy élmény ezen a strandon, és ha szerencsénk van, akár kisteknősöket is láthatunk itt.

Mahé délnyugati csúcsának két oldalán terül el ez a két, varázslatos öböl. Az nagy hullámok és az erős áramlatok miatt az úszás ezen a szakaszon veszélyes, ám a puha homok kiváló napozásra, hosszú sétákra, a part tiszta, és sokszor „senki sincs rajtunk kívül”, valamint remek fotókat is lehet készíteni.

A Mahé délkeleti részén húzódó hosszú partszakasz bár keskeny, több sekély vizű strandot rejt, amelyek közel vannak a főúthoz. Ha a dagály nem túl magas, láthatóvá válnak a zátonyok, és a homokos-sziklás parton gyaloholva a vízzel telt medencékben felfedezhetjük a tenger élővilágát. A helyi halászok gyakran használják ezt a szakaszt halcsapdák felállítására és polip vadászatra,

Ez az egyik legnépszerűbb öböl Mahé délkeleti részén árnyékkal, sekély, nyugodt vízzel – köszönhetően a szemközti korallzátonynak, rengeteg szálláshellyel a közelben és buszmegállóval, parkoló viszont nincs. A part egy részét ellepi a magas dagály, fürdéshez, sznorkelezéshez és horgászáshoz remek partrész. Érdekesség, hogy régebben kalózok kötöttek ki ezen a szakaszon.

A délkeleti rész újabb strandja, ahol október és május között remekül lehet fürdeni, az év többi részében azonban túlzottan szeles. Úszni a zátonyon belül érdemes, sznorkelezni pedig éppen a zátony közelében. A part méretes gránit sziklái több kisebb részre osztják a partot, ahol kényelmesen megpihenhetünk a pálmafák árnyékában, élvezve a paradicsomi környezetet. Ha pedig megéheznénk, a közelben van étterem is.

A délnyugati rész egyik legkedveltebb strandja az Anse a La Mouche. Kisgyermekeseknek is kiválóak a körülmények: az öbölben sekély a víz, nincsenek sem hullámok sem áramlatok, a közelben van étterem.

Az előzőhöz hasonlóan ez is egy újabb, délnyugati fekvésű „gyerekbarát” strand. Mellette szól a könnyű megközelíthetőség, a főúthoz nagyon közel van.

Természetesen a délnyugati part sem maradhat sznorkelezők nélkül, és ez a strand ezen tevékenység fellegvára. A széles strandot árnyékot adó fák szegélyezik, ahol főként hétvégén még a helyiek is örömmel piknikeznek. A parton egy picike kávézó üzemel, ahová érdemes beülni egy hűsítő italra vagy valami snack-re, de a bevállalósabbak a tengeri herkentyűkkel is kísérletezhetnek, megbánni nem fogják! Bár nappali viszonyok között a szomszédja, Anse a La Mouche a felkapottabb, sötétedés után az itt fellelhető világító halak és egyéb élőlények látványa kihagyhatatlan, s bár megközelítése nem egyszerű, a fáradozásért cserébe kapható élmény felbecsülhetetlen!

A délnyugati strandok sorában a következő egy ívelt öböl a maga vékony partrészével, amely viszonylag sekély vize és kis hullámai miatt szintén ideális úszáshoz és sznorkelezéshez, szörfözéshez. A víz tiszta és türkiz színű, melyhez magától értetődően kapcsolódik a selymes homok és a rengeteg árnyék, s így összességében a színek kölcsönhatása kimagaslóan szép fotók készítését teszi lehetővé. A környéken fekvő szállodák, és a jó megközelíthetőség eredményeképpen nagy az öböl látogatottsága. Állítólag régebben a helyiek eltemetett kalóz kincseket találtak itt, amelyeket napjainkban a nemzeti múzeumban lehet megnézni.

A leghosszabb és legnyitottabb a délnyugati strandok közül. A tenger türkiz vize és a homok között lenyűgöző a kontraszt, amit csak tetéz a háttérben meghúzódó hegyek által nyújtott lélegzetelállító panoráma. A víz viszont viszonylag mély, az áramlatok erősek, a hullámok pedig magasak, ez a strand tehát kétségkívül a szörfözni vágyók paradicsoma, ugyanakkor úszni csak magabiztos tudással szabad elindulni. Könnyen megközelíthető, a közelben van parkoló és buszmegálló is. A nagy kiterjedésű partszakasz kiváló sétálni, fotózni, de piknikekhez és családi játékokhoz is jó választás.

Azok számára, akiknek az Anse Soleil túlságosan nyüzsgő, érdemes egy kicsit tovább menni erre a varázslatos szépségű, fehér homokos, gránitsziklás strandra. Ugyan az idejutás kicsit körülményes, a parkolóból még kb. 20 percet kell sétálni, de elszigeteltségét tekintve jóval nyugodalmasabb, s ezáltal teljes békében napozhatunk, úszhatunk, vagy csak gyönyörködhetünk a szemkápráztató panorámában.

Ennek a sziklás partrésznek a legnagyobb vonzereje, hogy a fővárostól, Victoriától mindössze 10 percre van. Hosszan elnyúló, szűk partrész, maga előtt zátonnyal, ami ennek ellenére úszásra csak helyenként, inkább szörfözésre és sétálgatásra alkalmas.

Ez az északi strand a vízi sportok számára kedvez inkább, úszni sem a gyerekek, sem a felnőttek számára nem igazán alkalmas, mivel a víz hirtelen mélyül, a hullámok pedig nagyon erősek. Az aktív kikapcsolódást kedvelők azonban bátran látogassanak el ide.

Mahé északnyugati sarkában található ez a partrész, ahol egy strand és egy lagúna találkozik. A látvány elképesztő, fürödni biztonsággal lehet, sznorkelezésre kiváló a helyszín, ugyanis a vízfelszín alatt gazdag tengeri élővilággal és jó állapotú korallokkal találkozhatunk. Az idejutás azonban már kicsit komplikáltabb, ha nem akarunk taxival vagy hajóval jönni, be kell vállalnunk egy 3 órás sétát, amit egybe kapcsolhatunk egy kis túrázással a Morne Seychellois Nemzeti Park erdején keresztül.

Sznorkel Kisokos

Akik kifejezetten a sznorkelezés szenvedélyének szeretnének hódolni a nyaralásuk során, Mahé szigete a legjobb választás.

Itt ugyanis szinte bárhol találhatunk erre alkalmas helyet, mindössze Grand Anse és Victoria környékét kell e tekintetben elkerülni. Lehetőség szerint a legjobb döntés a saját felszerelésünket vinni, bérelni ugyanis drága és a kapott eszközök minősége sem a legjobb a rutinosok szemével nézve. Ha igazán mesés helyeken szeretnék úszkálni a tenger világát mustrálva, a legjobban tesszük, ha befizetünk egy erre specializálódott hajókirándulásra, ahol elvisznek bennünket a víz kevésbé forgalmas részeire is. A hínáros parti részeken mellőzzük a sétálást, ilyen területen ugyanis könnyebben kaphatunk el fertőzést a szúnyogoktól.

La Digue legalkalmasabb helyei a sznorkelezésre: Anse Severe és Anse Gaulettes, itt rengeteg, a szivárvány színeiben pompázó, különleges formájú halat figyelhetünk meg. Az állandó hullámzás azonban ellehetetleníti a víz feletti lebegést Grande Anse-nál, Petit Anse-nál és Anse Cocos-nál. Felejthetetlen élményt nyújt még sznorkelezés tekintetében a La Digue közelében lévő Coco Island,  ahová egy napi túrát érdemes befizetni.

Búvár Kisokos

A fősziget a búvárkodás tekintetében is tartja kiemelkedő pozícióját, erre a legmegfelelőbb helyek az északkeleti, északnyugati és déli részeken találhatóak, olykor a parttól kicsit messzebb.

Praslin szigetének északi és keleti régiói nyújtják a legjobb élményt, ha búvárkodásról van szó, La Digue partjai közül pedig a délkeletiek említésre méltóak, ugyanakkor a két sziget közötti részeken is számos jónak mondható helyet találhatunk merülésre.